Септоріоз листя [Zymoseptoria tritici]

ШКОДОЧИННІСТЬ ТА ПРОЯВИ ХВОРОБИ

З’являється на листках, листкових піхвах, стеблах і колосі. На сходах перші симптоми помітні у вигляді дрібних хлоротичних або жовтуватих плям. Пізніше плями збільшуються, стають світло-бурими з темною облямівкою або без неї. У центрі плям утворюються темно-коричневі блискучі пікніди у вигляді чорних крапок. На стеблах хвороба проявляється як розпливчасті плями без облямівки. Септоріоз листя призводить до зменшення асиміляційної поверхні, передчасного висихання листя і рослин, зниження врожаю зерна й погіршення його посівних і технологічних якостей. Втрати врожаю в середньому становлять 10–15% (можуть сягати 40% і більше).

УМОВИ ПОШИРЕННЯ

Основна роль у поширенні септоріозу на посівах зернових культур належить пікноспорам. Пікноспори після вивільнення з пікнід поширюються на посівах лише за допомогою крапель, особливо інтенсивно під час дощів із сильним вітром. Вони проростають і заражають рослини в краплях води або за 100-відсоткової вологості повітря і температури +4...+32°С (оптимум +20...+25°С). Пікноспори S. tritici проростають через 12–15 годин після виходу з пікнід. Тривалість інкубаційного періоду на пшениці становить 7–25 днів, житі – 6–12, ячмені – 6–9 і вівсі – 8–11 днів. За вегетаційний період збудники хвороб можуть дати кілька поколінь. Інфекція септоріозу зберігається на рослинних рештках, сходах падалиці, посівах озимини, а також на диких і культурних травах.

Top